Kategori: Emek Ödülü

  • Ali Şenozan Biyografi

    yazar:

    kategori: ,

    7 Haziran 1939 tarihinde Adana’da doğan Ali Şenozan. İnkılâp İlkokulu, Tepebağ Ortaokulu ve Adana Erkek Lisesi’ni bitirdi. Ortaokul sıralarında Arif Nihat Aka’dan nota, usul, feyiz ve makam dersleri aldı. Daha sonra Arif Nihat Aka’nın yardımcısı olarak hocalığa başlayan Şenozan, Adana Erkek Lisesi Korosu’nu kurdu ve çalıştırdı. 1958 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı’nda açılan ve 148 kişinin…

  • Murat Salim Tokaç Biyografi

    yazar:

    kategori: ,

    Günümüzün önde gelen ney ve tanbur icracılarından kabul edilen Dr. Murat S. Tokaç, aslen Ünye’li olup 1969 yılında Kırıkkale’de doğdu. 1992 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı fakültede Mikrobiyoloji doktorasını tamamlamaktadır. Kendisi de neyzen olan babası Dr. Turgut Tokaç tarafından 5 yaşında ud ve neye başlatıldı. Türk Müziğini her yönüyle babasından…

  • Kutlu PAYASLI

    Kutlu PAYASLI

    yazar:

    kategori: ,

    Kendi kaleminden 27 Haziran 1936 tarihinde Amasya’da doğdum. Ziraat Bankası memurlarından ve İstiklal Savaşının iki madalyalı gazilerinden Yümni Payaslıoğlu’un üçüncü evladıyım. Diğer kardeşlerim Daniş,Yavuz ve Bülent’tir. Esas soyadım Payaslıoğlu‘dur. Annem ev kadını Adalet Hanım. İstanbul Beyazıt Kütüphanesi’nde kayıtlı “EL MEŞHUR MİNEL MİNEL MEŞHUD VEL MESMU (Görülmüş, duyulmuş meşhurların ismi ) adlı kitapta, ailemizin 1765-75 yılları arasında…

  • Mehmet Üçer

    Elazığ doğumlu olan sanatçımız, çocukluk yıllarından başlayarak, geleneksel Anadolu müziği ile ilgilenmeye başladı. Önceleri yetiştiği yörenin yerel müzik gelenekleri ve repertuarı üzerinde vokal alanda yapmış olduğu çalışmalarını, daha sonra bağlama icracılığı üzerinde yoğunlaştırmıştır. Çeşitli derneklerde amatör olarak çalıştığı sırada tanıştığı Halk Müziği uzmanı Çoşkun Güla’dan  bağlama ve nazariyat dersleri aldı. Uzun yıllar Coşkun Müzik Eğitim…

  • Yüksel Kip

    Yüksel Kip’in kendilerinden aldığımız eski tâbirle “Hâl Tercümesi”ni, kendi ifadeleriyle sizlere aktarmanın daha  doğru olacağını düşündük, olduğu gibi paylaşıyoruz. ……… 1937 yılında İstanbul’da doğdum. Çocukluk ve gençlik yıllarımın büyük bir kısmı Beşiktaş Yıldız’ da geçti. İlkokulu 50. Yıldız İlkokul’unda, ortaokulu ise Nişantaşı Kız Lisesi’nde okudum. Aynı yıl, 1952’de İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Mûsıkîsi bölümünün sınavını…

  • Gülşen Kutlu

    Sanatçı, Şereflikoçhisar’da dünyaya geldi. İlk orta ve lise tahsilini burada tamamladı. 1980 yılında ”yetiştirilmek üzere” açtığı ses sanatçılığı sınavını kazanarak TRT’de kursiyer oldu. Bir yıl boyunca nota, solfej, repertuar, halk edebiyatı, diksiyon ve ses eğitimi derslerini; Yaşar Aydaş, Mustafa Özgül, Erkan Sürmen, Mehmet Özbek, Sadettin Gürhan, Coşkun Gülâ, Erol Belgin, Müberra Yetkin ve Nejat Birdoğan…

  • İhsan Öztürk

    Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Şarkışla’da bitirdi. Ortaokul öğrencisi iken ilk dersleri ağabeyinden alarak bağlamayla tanıştı. Okulun Halk Müziği korosunda ve gösterilerinde solist ve korist olarak sürekli görev aldı. Astsubay olan ağabeyinin Ankara’ya atanmasıyla birlikte o da öğrenim için Ankara’ya geldi ve Atatürk Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken 1963 yılında profesyonel müzik dünyasına ilk…

  • Erkan Sürmen

    16 Ocak 1943’te Adana’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada, yükseköğrenimini Eskişehir’de yaptı. 1966 yılında, TRT’nin açtığı genel duyurulu ses ve saz sanatçısı sınavına Ankara Radyosu’nda girdi, başarılı oldu ve yetiştirilmek üzere iki yıl staj gördü. Staj dönemi sonunda yapılan sınavlarda da başarılı olarak, 1969 yılında Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı olarak göreve başladı. 1977’de…

  • Coşkun Güla

    Coşkun Güla, Anadolu müziğinin, geleneksel bağlama icrası ve yapımının, ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden biridir. 1944 yılında, Ankara’da doğmuş; yükseköğrenimini, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde, Ziraat Yüksek Mühendisi olarak tamamlamıştır. Çocuk yaşlarda başlayan bağlama çalma merakı, ilerleyen yıllarda tüm yaşamını derinden etkiler ve yaşam tarzını belirler. Aynı yıllar içinde, bağlamanın yapımıyla da yakında ilgilenmeye başlar. Yetiştiği dönemde,…

  • Hüseyin Erbay

    1948 yılında Sivrihisar’da doğdu.  1965 yılında Personel Astsubay olarak orduya katıldı.  Genel Kurmay Başkanlığı, Erzurum Merkez Komutanlığı, Eskişehir ve Kilis askerlik şubelerinde çalıştı,1985 yılında emekli oldu ve kendini müziğe ve öğrencilerine adayarak, bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Mûsıkîye olan sevgisi ve yeteneği daha çocukken tomurcuklanan sanatçı, ilk mûsıkî çalışmalarına 1965 yılında Ankara’da başladı. Bir yandan çalışma…