İhsan Öztürk

ihsanozturkSivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Şarkışla’da bitirdi. Ortaokul öğrencisi iken ilk dersleri ağabeyinden alarak bağlamayla tanıştı. Okulun Halk Müziği korosunda ve gösterilerinde solist ve korist olarak sürekli görev aldı. Astsubay olan ağabeyinin Ankara’ya atanmasıyla birlikte o da öğrenim için Ankara’ya geldi ve Atatürk Lisesi’nde öğrenimini sürdürürken 1963 yılında profesyonel müzik dünyasına ilk adımını attı. Başlangıçta aile bütçesine katkı olsun diye sahnede çalışan Sanatçı’nın, daha sonra yaşadığı gelişmeler okulu bırakmasına ve müziği meslek olarak seçmesine neden oldu.

Çok kısa bir süre sonra o yılların ünlü sanatçılarına başta Nurettin Dadaloğlu, Aliye Akkılıç, Yıldıray Çınar olmak üzere şef sazlık yapmaya başladı. Ankara’daki askerlik döneminde müzikle daha çok ilgilenme, nota ve müzik bilgisini geliştirme imkânı buldu.

Askerlikten sonra da İzzet Altınmeşe, Bedia Akartürk, Hülya Süer, Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, İbrahim Tatlıses gibi dönemin önemli solistleriyle şef olarak çalışmalarını sürdürdü.

1974 yılında önce Coşkun Güla’nın yönettiği Halk Müziği topluluğunda çalışmalarına başlayan Sanatçı, daha sonra kendisine müzik hayatında çok katkısı olan Nida Tüfekçi’nin yönettiği Halk Müziği topluluğunda çalışmalarını sürdürdü. İlk kez bu grupla televizyon programına katılan Sanatçı, TRT’de 1975 yılında başlayan ve 8 yıl yayınlanan ünlü “Bizden Size” programının Halk Müziği bölümünü yönetti.

1978’de Ankara’da kurulan Yağmur Plak’ın, uzun bir süre müzik yönetmenliğini yaptı. O yıllardan başlayarak İzzet Altınmeşe, Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, Erkan Sürmen, Atakan Çelik, Gülşen Kutlu, Hülya Süer, Mahmut Tuncer, Canan Başkaya, Gülcan Opel, Nurcan Opel, Sevgi Ateş ve daha birçok solistin albümlerini yönetti.

Solist olarak ilk kez TRT’de yayınlanan “İlden İle” programına katıldı, daha sonra “Ayrılık Hasreti” ve “Özümüz Sözümüz” adlı iki albüm çıkardı.

Profesyonel sanatçılığının yanı sıra müzikle amatörce uğraşan gençlere yardımcı olabilmek amacıyla okul, dernek ve özel kurumlarda koro ve bağlama gruplarını çalıştırdı. Folk -Tur, Hoy -Tur, Tur-Hoy gibi Derneklerinde eğitmenlik; ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu’nda 5 yıl boyunca Halk Müziği Eğitmenliği ve Şeflik, kurum ve belediye korolarında şeflik yaptı.

TRT Danışma Kurulunda iki kez görev aldı. Âşık Veysel Derneği’nde bir dönem başkanlık yaptı, derneğin çıkardığı “Dost Dost” Dergisi’nin Yayın Kurulu’nda görev aldı, “Özümüz Sözümüz” adı altında; yaşayan ozanlarımızla söyleşiler yaparak bir köşe hazırladı. Çeşitli dergi ve kitaplarda makaleleri yayımlandı.

Âşık Veysel’in söylediği -usta malı ve kendi türkülerinden oluşan- 72 türkünün notasının ve sözlerinin yer aldığı “Türkülerle Âşık Veysel” adlı bir kitap yazdı.

Halk müziği konulu bir çok sempozyum ve panele konuşmacı olarak katıldı.

2005’de TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda canlı olarak yayınlanan ve 48 hafta süren “Gelenekten Geleceğe” adlı bir Türk Halk Müziği Programı’nın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi.

2008’de yapılan MESAM Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu’na seçildi.

Halen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak kendi adıyla faaliyet gösteren Müzik Merkezi’nde birikimlerini öğrencilerine aktarmak amacıyla nota, bağlama ve ses eğitim dersleri vermekte; bu uğraşlarının yanı sıra, derleme ve araştırma çalışmalarını da sürdürmektedir.

Sanatçı evli olup, Burçay ve Kutay adlı iki oğlu vardır.