Engürü Terennüm Klasik Türk Müziği Topluluğundan bir güzel konser (1 Şubat 2018)

yazar:

kategori:

24saat_engurukonser2018_01 ENGÜRÜ Türk Müziği Derneği Terennüm Klâsik Türk Müziği Topluluğu güzel şarkılarımızdan oluşan bir programı müzik severlerle paylaşmanın onurunu ve gururunu yaşadı geçtiğimiz Cumartesi akşamı.


Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Fârâbi Salonu’nunda saat 20.00 başlayan konserde bir konuşma yapan Dernek Başkanı Tanyol Çoruh katılımcılara “Hoşgeldiniz” dedikten sonra duygularını şu cümlelerle paylaştı:
“1999 yılından bu yana, değerli hocamız Vedat Kaptan Yurdakul’un hazırladığı ve şefliğini yaptığı bestekâr temalı periyodik konserlerde, asırlar öncesinden günümüze; Hamamizâde İsmail Dede Efendi’den Dr. Alâeddin Yavaşca’ya, mûsıkî tarihimizin en ünlü Klâsik Türk Müziği bestekârlarının en prestijli eserlerini seslendirme çabası içersinde olduk.
Amacımız, kalitemizi daha da artırarak bu çabamızı sürdürmek elbet. Bu cümleden olarak, sayın şefimizin, ‘bestekâr teması’ içinde değerlendiremediği bazı eserleri sizlere sunabilmek adına ‘Bir Makam’ bölümü oluşturmayı uygun bulduk. Konserlerimizin birinci bölümünün bundan böyle tek bir makama ait eserlerden oluşacağını dikkatlerinize sunmak istiyorum.
O makam, bu konserlik “Muhayyer” oldu. Korist ve solistlerimiz, 18. asrın önemli bir bestekârı olan Hacı Sadullah Ağa’nın Ağır ve Yürük Semâî’lerinin ardından, seçme Muhayyer şarkılar seslendirecekler bu bölümde. Konserlerimizin 2. bölümde ise, eskiden olduğu gibi, bir bestekârımızın eserleri yer alacak. Bu akşamki bestekârımız ise ‘Fehmi Tokay’ .
Akşamın bir diğer rengi, ‘Mûsıkî Emek Ödülü’müzün 10’uncusunu, değerli şefimizin önerisi ve yönetim kurulumuzun kararıyla, bir bürokrat ve enstrumanist sanatçıya bu akşam takdim edecek olmamız. Konserimizi şereflendirdikleri için bu çok değerli sanatçıya teşekkür ediyor ve kendilerine huzurunuzda bir kez daha ‘hoşgeldiniz’ demek istiyorum.”
Konuşmasını “Ne idüğü belirsiz yoz bir müziğin, ‘değişim’ adı altında pompalandığı ve devletin radyo ve televizyon kanallarında bile egemen kılınmaya çalışıldığı günümüz Türkiyesinde, ciddî ve tutarlı mûsıkî anlayışımıza rağmen bunca yıldır ayakta kalabilmek adına önemli destekler gördük” diyerek sürdüren başkan Çoruh, başta şef Vedat Kaptan Yurdakul olmak üzere katkı sağlayan tüm kurum ve kişilere teşekkür etti.
24saat_engurukonser2018_mstodul Bu yıl ENGÜRÜ Musikî Emek Ödülü verilecek olan Murat Salim Tokaç’ın, “Mûsıkîmiz, medeniyet çınarımızın asırlık dallarından biri. Mûsikîmizi daha iyi anlamak ve heybetini idrak etmek için onu kültürümüzü oluşturan diğer pek çok unsurla birlikte anmak gerekir. Sadece müziğimiz değil, medeniyetimizin tüm unsurları bizim Hakk’a yakın olmamız için aracı kıldığımız gayret örnekleri. Geçmişin heybetini yere düşürmeden geleceğe taşımak, yarınlar için en büyük icraatımız olacak.” sözleri ile konuşmasına başlayan Faruk Cenap Erdoğan “Muhayyer” makamı ve Bestekâr Fehmi Tokay hakkında bilgiler sundu. Şef Vedat Kaptan Yurdakul’un yerini alması ile konser başladı.

ENGÜRÜ MÛSIKÎ EMEK ÖDÜLÜ

24saat_engurukonser2018_mstENGÜRÜ Türk Müziği Derneği, 15 Ocak 2009 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile kuruluşunun 10. Yılından başlamak üzere, her yıl; “mûsikîye verdiği emeği kişisel menfaatlerin önünde tutan, mûsıkîyi yaşamı boyunca Türk toplumuna hizmet ve bu toplumun gençleri ve mûsıkî severleri için bir kültürel değer ve görev olarak düşünen, öyle de uygulayan bir değerli müzik adamına ENGÜRÜ Türk Müziği Derneği-Mûsıkî Emek Ödülü” verilmesini kararlaştırdı. Bu ödül her yıl bir konser sırasında seçkin sanat insanına takdim ediliyor.
Ödül, önceki yıllarda sırasıyla; Fevzi Demirkol, Yüksel Kip, Vedat Kaptan Yurdakul, Ahmet Hatiboğlu, Ayten Zenger, Zekâi Tunca, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar ve Hüseyin Erbay, Kutlu Payaslı’ya verildi. “ENGÜRÜ- Mûsıkî Emek Ödülü”ne, bu yıl günümüzün önde gelen ney ve tanbûr icrâcılarından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü, İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu Sanat Yönetmeni, Murat Salim Tokaç değer bulundu.Tokaç ödül töreni öncesi tanbûru ile bir mini konser verdi.

 

Kaynak: Doğan Bulgun, 24 Saat