1999 yılının ikinci yarısında TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı Vedat Kaptan Yurdakul ve arkadaşları tarafından kurulmuş ve 11 Mart 2000 tarihinde Ankara’da “Hacı Arif Bey Özel Konseri” ile ilk kez sahne almıştır. Klâsik Türk Müziğine gönül vermek ve onu aslına uygun icra etme gayreti içinde olmak, topluluğa üye olmak için ilk ve vazgeçilemez şarttır.
Haftalık çalışmalarda topluluk üyelerine solfej, nazariyat ve repertuar dersleri verilmekte ve konserlere hazırlanılmaktadır. Topluluk üyelerinin derslere devam ve duyurulan çalışma kurallarına uyma mecburiyeti vardır. Repertuar derslerinde eserler notaları ile geçilmektedir. Herhangi bir nedenle topluluktan ayrılan üyelerin yerine, dönem başlarında, topluluk şefi tarafından yapılan ses ve kulak yeterlilik sınavı ile yeni üyeler alınmaktadır
HOCALARIMIZ
- Vedat Kaptan YURDAKUL
Ankara’da doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’nü bitirdi. 1981 yılında TRT’nin açmış olduğu Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği ses sanatçılığı sınavlarına girdi. Her ikisini de kazandı. Staj döneminde Ferid Sıdal, Ahmet Hatipoğlu, Yüksel Kip, Tarık Kip, Dr. Nazmi Özalp, Metin Everes ve Müberra Yetkin’in öğrencisi oldu. Hocası Ferid Sıdal’ın teşvikiyle Türk Sanat Müziği’ni tercih etti. 3 yıl süresince çok sayıda sınavdan başarılı çıkarak 18 arkadaşıyla birlikte kadrolu sanatçı olarak Ankara Radyosu’nda göreve başladı. Sanat yaşamının bundan sonraki aşamalarında Mustafa Erses, Bekir Sıtkı Sezgin, Dr. Alaeddin Yavaşça ve Muzaffer İlkar’dan feyz aldı.
Radyo ve televizyonda çok sayıda program gerçekleştirdi. 1991’de Müzik Dairesi Başkanlığı’nda uzmanlık kadrosu aldı. 1996’da TRT Türk San’at Müziği Gençlik Korosu şefliğine getirildi. Aynı dönemde Konya Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda şan ve eser icrası dersleri verdi. 1999 yılında girdiği topluluk şefliği sınavını birincilikle bitirerek Klasik Koro Şefi oldu. 2003 yılından itibaren uzunca bir süre Denetim ve Repertuar Kurulu üyeliği yaptı.
Günümüzde şef ve ses sanatçılığının yanı sıra, TRT’de “Yeni Eserler Kabul Kurulu”nda görev yaparken, Engürü Terennüm Klasik Türk Müziği Topluluğu da dahil çok sayıda koroda eğitmen ve şef olarak müziğimize hizmet vermektedir. Hacettepe Üniversitesi Seçmeli Dersler Koordinatörlüğü’nde Klasik Türk Müziği derslerine girmektedir.
Engürü Türk Müziği Derneği’nin kurucusu ve onursal başkanı olan sanatçı evlidir ve kendisi gibi müzisyen olan bir oğlu ve kızı vardır.
- Fevzi DEMİRKOL
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Rumeli’den gelip Isparta’ya yerleşen kalabalık bir ailenin son ferdi olarak 1932 yılında Isparta’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini bu ilde, lise öğrenimini Antalya’da tamamladıktan sonra 1951 yılında üniversite öğrenimi için Ankara’ya geldi.
Üniversite öğreniminden sonra çeşitli illerde öğretmenlik yaptı ve yöneticilik görevlerinde bulundu. 1968 yılında Ankara’ya, Millî Eğitim Bakanlığı’na tayin oldu ve bakanlık bünyesinde müfettişlik, başmüfettişlik görevlerinden sonra devlet hizmetini genel müdür olarak sürdürdü ve emekli oldu.
Demirkol’un, mûsıkîye ilgisi küçük yaşlarda başlamış ve gittikçe artan bu sevgi bütün yaşamında iç içe olmuştur. Müziğe ilgisi lise sıralarında öğretmenleri tarafından da fark edilerek, takip edilmiştir.
İlk ciddi müzik çalışmalarına 1951 yılında öğrenim için Ankara’ya geldiğinde Merhum bestekâr ve ses sanatçısı Sadi Hoşses’le başlamış, daha sonra Mustafa Sağyaşar, Fehmi Tokay ve Necdet Varol’dan dersler alarak bilgilerini sağlam temeller üzerine oturtmuştur.
O dönemde akademik bir çalışma ortamı olarak değerlendirilen bestekâr-müzikolog İsmail Baha Sürelsan’ın evindeki mûsıkî çalışmalarına katılmıştır.
1960’lı yıllarda Ankara Klâsik Türk Müziği Derneği’nin Başkanlığını üstlenerek, derneği yeniden aktif kale getirmiş ve o çatı altında Cinuçen Tanrıkorur ve Erol Sayan gibi değerli müzik adamları ile birlikte önemli çalışmalar yapmıştır.
Fevzi Demirkol’un eğitimci kimliği mûsıkî çalışmalarında bütün hayatı boyunca hep ön plânda olmuş ve devlet görevi sırasında gittiği bütün illerde mûsıkî faaliyetlerini izlemiş, yönlendirmiş ve yaygınlaşması için de kendi ifadesiyle “manevi ve kültürel değeri olan mûsıkîmizi, bilimsel esaslar ve kurallar dâhilinde icra edebilmek, öğretebilmek amacıyla” görev yaptığı bakanlık bünyesinde önemli çalışmalar yürütmüştür.
Fevzi Demirkol, büyük bir bölümü bugün de faaliyetlerini sürdüren 15’e yakın mûsıkî topluluğunun kurulmasına öncülük etmiş ve bu topluluklarda uzun sürelerle şef ve hoca olarak görev yapmış, yüzlerce öğrencinin yetişmesini sağlamıştır.
“Mûsıkî vakfı kurma fikrinin tohumlarının atıldığı ve yeşermeye başladığı dönemim” diye tanımladığı İsmail Baha Sürelsan’la yaptığı çalışmalar sırasındaki bu düşünü 1998 yılında gerçekleştirmiş ve o yıl maddi ve manevi bütün birikimini aktardığı “Fevzi Demirkol Müzik, Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı” nı kurmuştur.
Vakıf çalışmalarında gösterdiği başarı nedeniyle 5 Mayıs 2009 tarihinde yapılan bir törenle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Köksal Toptan tarafından kendisine “Vakıf Üstün Başarı Ödülü” verilmiştir.
- Şentürk DEVECİ
Turhal’da doğdu. 1979 yılında Yüksek Teknik Öğretmen Okulundan mezun oldu. Ankara Yapı Meslek Lisesinde öğretmenlik ve müdür yardımcılığı yaptıktan sonra 1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının açtığı sınavı kazanarak Ankara Devlet Klâsik Türk Müziği Korosuna girdi. 1995 yılında Koro Şef Yardımcısı oldu. 2009-2014 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Klâsik Türk müziği Gençlik Korosu Şefliğini, 2015-2016 yıllarında Ankara Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu Şefliğini yaptı. Koro Şefi olarak yurtiçi ve yurtdışında birçok konser yönetti.
Eserleri birçok beste yarışmasında dereceler almıştır. TRT repertuarında çok sayıda eseri vardır. Sazkâr-ı nâk, Şedd-i dügâh, Şedd-i nigâr ve Evc-i nigâr makamlarını terkip etti, Dügâh-ı acem, Mâhûr-aşîran makamlarını da yeniden canlandırdı.
TRT Repertuar Kurulu üyeliği yaptı. 2012 yılından itibaren de TRT araştırma kurulu üyeliğine seçilmiştir. Diyanet vakfında Türk Müziği Makamları ve Nazariyatı dersini, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümünde öğretim görevlisi olarak 3. ve 4. sınıflara Türk Müziği koro dersi ile Türk Mûsikîsi Teorisi derslerini vermektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Klâsik Türk Müziği Korosundaki görevinden 2022’de emekli oldu. Evli ve bir oğlu vardır.
- Ayşe TAŞ
Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.
1955 yılında Ordu’nun Ünye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da yaptı. Konservatuvara girdi, ancak maddî imkânsızlıklar nedeniyle bitiremedi.
Mûsıkî çalışmalarında en büyük desteği eniştesi Ayhan Kocagöz’den görmüş, Ali Nihat Karamemişoğlu’ndan da dersler aldı.
Daha sonra Ankara’ya yerleşerek, müzik çalışmalarına kendi imkânlarıyla devam etti ve birçok ünlü sanatçı ile aynı sahneyi paylaştı.
Ziya Taşkent, Selahattin Altınbaş ve Saim Konakçı’yı tanıması ile kaderi değişti. Daha önce TRT Ankara Radyosunun öndinleme sınavını başarıyla geçen Ayşe Taş, 1987 yılında yetişmiş sanatçı sınavlarını kazanarak Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı unvanıyla kadrolu sanatçı oldu.
TRT’de, Müzeyyen Senar, Safiye Ayla, Perihan Altındağ Sözeri, Sevim Tanürek ve Bülent Ersoy’la yaptığı programlar en çok etkilendiği TV yapımları oldu.
Sayısız radyo ve TV programında görev alan Ayşe Taş; yurtiçi ve yurtdışında birçok programa iştirak etmiş ve pekçok ödüle lâyık görülmüştür. Çok geniş bir repertuvara sahip olan sanatçı, aynı zamanda türkü ve uzun havaları da başarılı ve cesurca icra etmektedir.
TRT’nin en başarılı icracılarından olan Ayşe Taş, 2008 yılı Ağustos ayında Ankara Radyosundan kendi isteğiyle emekli oldu. Uzun yıllardır Ankara, İstanbul ve Gaziantep illerinde çalıştırdığı çeşitli koroların yanı sıra Düzce Belediyesinin kurduğu Ayşe Taş Sanat Akademisi; faaliyetlerini sürdürdüğü önemli bir başka sanat ortamıdır.
Ayşe Taş, 2023 yılı Kasım ayından itibaren Engürü Türk Müziği Derneği Klâsik Türk Müziği Topluluğunun hocası ve şefi olarak birikimlerini aktarmaya devam etmektedir.