Kutlu PAYASLI

Kendi kaleminden

kutlupayasli0127 Haziran 1936 tarihinde Amasya’da doğdum. Ziraat Bankası memurlarından ve İstiklal Savaşının iki madalyalı gazilerinden Yümni Payaslıoğlu’un üçüncü evladıyım.
Diğer kardeşlerim Daniş,Yavuz ve Bülent’tir. Esas soyadım Payaslıoğlu‘dur. Annem ev kadını Adalet Hanım.

İstanbul Beyazıt Kütüphanesi’nde kayıtlı “EL MEŞHUR MİNEL MİNEL MEŞHUD VEL MESMU (Görülmüş, duyulmuş meşhurların ismi ) adlı kitapta, ailemizin 1765-75 yılları arasında Antakya’nın Payas kazasından Amasya’ya gelip yerleştikleri aile soyağacı ile tespit ve teyit edilmiştir.

İlk ve orta öğrenimimi Amasya, lise öğrenimimi İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde tamamladım. Lise öğrenciliğim sırasında Fenerbahçe voleybol genç takımında oynadım ayrıca 400-800 m koştum.

Eylül 1955’de İstanbul Belediyesi Türk Müziği ses bölümünü kazandım. Ancak aynı yıl TRT Ankara Radyosu’nun açtığı stajyer ses sınavını da kazanıp, radyo ailesine katıldım ve çok değerli hocalardan ders aldım.

İlk solo yayınını da 3 Şubat 1958 tarihinde yaptım.

İlk bestem “Bu Şarkı Senindir Dinle Sevgili” adlı şarkıdır.

Askerlik görevimi 1960-61 yılları arasında Ankara da yedeksubay olarak yaptım, 21 Eylül 1962 tarihinde Ankara Radyosu batı müziği prodüktörlerinden Tuncay Hanım’la evlendim. Oğlumuz Mutlu ve kızımız Melda dünyaya geldi.

Muzaffer İlkar hocam1963 yılında bir Beraber ve Solo Şarkılar programını sürpriz olarak bana yönettirdi ve bir hafta sonra da Radyoda koro şefliğine başladım. (Ortaokul sıralarında da İstiklal Marşımızı büyük bir gurur duyarak ben yönetirdim.)

1966 yılından bugüne kadar; Amerika-Rusya-İran-Mısır- Çin başta olmak üzere tüm Avrupa başkentlerinde 50’nin üzerinde konserde solist ve şef olarak sanatımı icra ettim.

1971 yılında İstanbul Expres gazetesi okurlarınca Yılın Erkek Solisti seçilirken, Milliyet Gazetesi okurları tarafından 1977 yılında “Gönül İsterdi Ki Böyle Bitmesin” ve 1997 yılında “Sen Nisansın Daha Ben Sarı Eylül“ bestelerimle Yılın Sevilen On Şarkısı yarışmalarında derece aldım.

30 Ekim 1971 tarihinde Ürdün’de yönettiğim konserlerimden sonra Ürdün Kralı Abdullah tarafından “Kevkeb-i Sâni Liyakat Madalyası” ile 1998 yılında da Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından Devlet Sanatçısı olarak ödüllendirildim.

1 Temmuz 2002’de yaş haddinden İzmir Radyosundan emekli oldum. Ankara da yedi yıl Türk Müziği Müdür Yardımcılığı, İzmir Radyosunda da iki defa Türk Müziği Müdürlüğü görevine getirildim.

1987-1994 yılları arasında Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı’nda; repertuar, ses eğitimi ve üslup tavır dersleri verdim.

26 Eylül 2002 tarihinden 21 Eylül 2005 tarihine kadar Gemlik Umurbey’e, daha sonra da Bursa’ya yerleştim.

2010-2013 yılları arasında Devlet Korosu Türk Müziğini Koruma ve Yaşatma Derneği başkanlığı, 2012’de Zeki Müren Kültür ve Sanat Derneğini kurdum ve üç yıl şefliğini yaptım. Halen fahri başlığını yapmaktayım.

Yaylı ve mızraplı tanbur, piyano ve klavye sazlarını çalıyorum. TRT repertuarında yer alan ve hepsi icra edilen 26 bestem var.
Şubat 2015’de Sayın Hüseyin Özdilek tarafından koordine edilen ve Doç. Dr. Murat Kuter tarafından kaleme alınan hayatımı anlatan “SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR” kitabı yazıldı.